Previous Article Next Article Vad är Amerikansk fotboll?
Posted in Amerikansk fotboll

Vad är Amerikansk fotboll?

Vad är Amerikansk fotboll? 16 december, 2017

När du är ute och reser och kommer i samtal om fotboll på engelska så inser du snabbt att det lätt blir missförstånd. Vår svenska fotboll som även kallas för football på engelska i Europa heter soccer i USA. I USA har man nämligen en helt annan sport som kallas för fotboll och som vi i Sverige refererar till som Amerikansk fotboll. Det här är ett spel som är känt för att vara tufft, aggressivt och mycket, mycket, spännande. Numera så kan man se svenska matcher i den amerikanska varianten av fotboll och på många håll runtom i landet så finns det lag att gå med i för att själv lära sig att spela. Detta gäller både damer och herrar för det här är en sport som växer i popularitet och som inte är så brutal som man först kan få intrycket av.

Så går spelet till

I den här varianten av fotboll så har man givetvis planhalvor och mål. Om man får in bollen som är en slags avlång sak i motståndarnas mål så får man poäng. Man kan antingen själv ta med sig bollen över på motståndarnas planhalva och in i målområdet eller sparka den in mellan målstolparna som sitter mycket högt. Här finns det inget nät på målet. Som mest så kan man ha 11 spelare från varje lag på plan. Ett lag i Amerikansk fotboll kan dock ha 45 spelare vilket gör att man undrar om detta beror på att man bränner ut de som är på plan. Svaret är väl både ja och nej, spelet kan bli tufft och då kan det behövas duktiga reserver som snabbt kommer in i spelet. Det går inte att sätta in vilken spelare som helst för varje spelare har en unik position och ett unikt uppdrag. På grund av detta så måste varje spelare vara specialist på sin roll oavsett om det handlar om försvar eller offens och då är det klart att man behöver ha ett gäng som reserv.

Planen man spelar på är ganska stor med måtten 109×49 meter. Över planen så kan man se linjer som kallas för yardlines för att de ligger med ett mellanrum på 10 yard. Målområdet är också på storleken 10 yards som motsvarar lite mer än 9 meter. Spelet går framåt i 10 yards åt gången. Det lag som anfaller får 4 försök på sig och kommer man hela vägen fram till det som kallas för end zone så kommer man att få 6 poäng och även chansen att ta hem en extra poäng.

Ett tufft spel

Den amerikanska fotbollen påminner lite om rugby fast man har förstås andra regler. Det här är en tuff sport där det händer mycket på kort tid. Varje halvlek ligger på 24 minuter men spelet pausas vid olika tillfällen som då en passning inte görs på rätt sätt. Dessutom så blir det straff då spelare bryter mot regler. Tacklingar görs för att hindra anfall men man får inte sparkas eller ta tag i det skydd som sitter på hjälmens framsida. Man får heller inte tacklas då spelet inte är igång så oprovocerat våld är absolut inte en del av detta spel. Man kan aldrig säga att den amerikanska fotbollen inte sliter på spelare men samtidigt ska man komma ihåg att de som är med tränar upp sin fysik så att de klarar sammandrabbningarna och orkar med spelets tempo.

Spelet är igång

Du har säkert sett hur ett spel drar igång genom att den som har centerposition i det lag som ska anfalla lyfter den avlånga bollen från marken. När bollen är lyft så får man bära den, kasta den och även sparka den i enlighet med ett specifikt regelverk. Centern kommer att passa bollen till den som har quarterbackposition, bollen skickas mellan centerns ben och bakåt, och det här kallas för snap. Det som sedan händer är väl inrepeterat innan spelet börjar. Huvudkategorierna för spelmönster kallas för sparkspel, pass-spel eller springspel.

Poängen i spelet

Här följer några viktiga utföranden i sporten och den poäng som laget får då man lyckas med momentet:

Touchdown – det här är den bedrift som är värd mest och som går ut på att man får in bollen i motståndarnas end zone. Detta är värt 6 poäng.

Extrapoäng – Om du efter en touchdown sparkar in bollen mellan målstolparna så ger detta 1 poäng och om du efter samma touchdown tar in bollen i end zone igen så blir det 2 extrapoäng.

Safety – Det här betyder att en försvarsspelare har tryckt tillbaka en motståndare till hans egen end zone. Ingen liten bedrift om du betänker storleken på den amerikanska fotbollsplanen, för detta så får man 2 poäng.

Fieldgoal – När man sparkar in ett mål från planen så blir det 3 poäng. Det här är något som man kan göra vid det fjärde försöket om det anses vara möjligt.

Dagen då det är knäpptyst i Amerika

Den som har varit i USA då Super Bowl spelas vet att denna dag är synonym med tomma gator. Alla sitter hemma, klistrade vid sin TV för att se på den spännande finalen där vinnarna från National Football Conference och American Football Conference möts. Det här är helt klart den största idrottshändelse som finns i USA och den är även mycket populär utanför landets gränser trots att tidpunkten för finalen inte passar så väl med vår tidszon.

Spela i Sverige

Man kan spela den amerikanska varianten av fotboll i Sverige. Det finns ungdomslag, herrlag och damlag. Många universitet och högskolor kan erbjuda Amerikansk Fotboll på hög nivå och det finns professionella lag både för damer och för herrar. Sporten är på frammarsch i Sverige med klubbar som satsar på ungdomar som drömmer om en karriär som proffs inom den amerikanska fotbollen och de stora internationella ligorna.