Previous Article Next Article Tre fantastiska filmer om Amerikansk Fotboll
Posted in Sportfilmer

Tre fantastiska filmer om Amerikansk Fotboll

Tre fantastiska filmer om Amerikansk Fotboll 19 september, 2017

Invincible

Invincible är en film om Amerikansk Fotboll som baseras på Vince Papale, en 30 årig bartender som trots att han hade alla odds emot sig, lyckades ta en plats i Philadelphia Eagles 1976. I Invincible spelas Vince Papale av Mark Wahlberg och han gör i mitt eget tycke en fantastisk skådespelarprestation i filmen.

Filmen utspelar sig i Philadelphia 1976 när staden har tuffa tider med varsel på stora fabriker. Fotbollslaget Philadelphia Eagles har gått från att vara ett topplag till att vara ett bottengäng och när folket i Philadelphia behöver något att glädjas åt under tuffa tider så sviker laget staden.

Efter en miserabel säsong anställer laget en ny tränare och det första han gör är att låta alla som vill komma och provspela för att ta en plats i laget. En enorm uppslutning ger detta, men av alla som kommer är det bara Mark Wahlberg som får en chans att komma till försäsongslägret för att försöka ta en plats i truppen.

Man får sedan följa Mark Wahlberg och hans kamp för att ta en plats i truppen. Hans bästa egenskap är att han har ett enormt hjärta och fighterinstinkt, d v s han ger allt och detta är något som den nya tränaren känner att laget behöver för att bygga vidare mot en vinnande kultur.

Filmen är precis i min egen smak och jag ger den högsta betyg.

Remember The Titans

Remember the Titans är ytterligare en suverän film om Amerikansk Fotboll. Filmen utspelar sig 1971 i Virginia. Här har skolorna varit segregerade, men här slås nu en skola med svarta elever ihop med en skola med vita elever. Här får nu en nyanställd tränare uppgiften att träna skolans fotbollslag. Han har alla odds emot sig men är fast besluten att få spelarna att lägga undan alla rasmotsättningar och bli ett lag.

Man får följa laget och deras resa mot att först övervinna sina egna fördomar och därefter kämpa mot alla andra. Det är en otrolig film och i dagens samhälle känns det svårt att förstå att det här baseras på en sann historia och att detta hände så sent som 1971.

Filmen är otroligt gripande och det är lätt att fälla en tår eller två medan man följer laget på deras resa. Det är otroligt härligt att se just hur idrott förenar och det är ju en av grundstenarna inom idrottsrörelsen som gestaltas så väl i den här filmen.

Det är härligt att se hur två av spelarna finner varandra och går från att först inte tåla varandra, till att sedan upptäcka att de är väldigt lika varandra och hur de blir bästa vänner. Jag ger även den här filmen högsta betyg och faktum är att det här är en sådan film som man mår bra av att se och man kan se den om och om igen.

The Blind Side

I The Blind Side får man följa Michael Oher, som är en hemlös pojke. Han är storvuxen och kallas för Big Mike. Hans mamma har drogproblem och Michael får klara sig själv för det mesta. När han och en vän får börja på en ny skola har han tur då han träffar på en kvinna som heter Leigh Anne. Filmen baseras på en sann historia och är otroligt gripande.

Michael har hamnat efter med utbildningen och har det relativt svårt i skolan. De nya lärarna vet inte vad de ska tro om honom. Är han trög, lat eller likgiltig. Men det visar sig att han alls inte är trög, han har bara inte fått möjligheten att studera på rätt sätt.

När Leigh Anne (som spelas av Sandra Bullock) tar med honom hem till sin familj blir det enorma kontraster. Helt plötsligt har han fått ett eget sovrum, han som aldrig ens har haft en egen säng. Michael Oher har tydligen en enorm potential för att spela Amerikansk Fotboll, detta tack vare hans storlek och ”Protective Instincts” som de säger i filmen. Michael gör sitt bästa och man får följa hans väg från att vara hemlös, tills att han får en ny familj och hur han kämpar med både fotboll och studier för att få ett stipendium till College/Universitet.

Filmen är mycket bra och jag ger den högsta betyg och den är absolut sevärd.