Previous Article Next Article NFL – Världens bästa liga för Amerikansk Fotboll
Posted in Amerikansk fotboll

NFL – Världens bästa liga för Amerikansk Fotboll

NFL – Världens bästa liga för Amerikansk Fotboll 16 januari, 2018

I takt med att den amerikanska fotbollen blir alltmer populär i Sverige så ökar även intresset för de amerikanska ligorna. Det var ju trots allt där, på den andra sidan av Atlanten, som det hela började. Du känner säkert till fenomen som Super Bowl, men visste du att den här superfinalen som får hela USA att stå stilla spelas mellan två lag och att de båda kommer från NFL som är en av Amerikas främsta sportligor? NFL-ligan är historisk och den har haft stor betydelse för utvecklingen av Amerikansk fotboll som sport. NFL står för National Football League och har 2 delsektioner som heter American Football Conference, AFC, och National Football Conference, NFC. De här två delsektionerna har egna ligor, och när man har tagit fram vinnarna från dessa två ligor så är det dags för superfinalen i Super Bowl.

NFLs historia

Amerikansk fotboll som sport fanns redan då det blev 1900-tal men år 1920 så kom man fram till att sporten krävde en bättre organisation och regler som alla kunde enas om. På så vis tänkte man att det hela skulle bli mer professionellt och i samband med detta initiativ så etablerades en liga som senare skulle bli till det som idag kallas för NFL. I början kallade man ligan för American Professional Football Conference, APFC, men detta ändrades snart till American Professional Football Association, APFA. Efter det första året så hade man redan fått med 22 lag i ligan vilket skvallrar om hur populär sporten var redan innan den organiserades med satta regler och sin egen liga.

1922 så fick ligan återigen ett nytt namn och kom då att kallas för National Football League och det här namnet har man alltså fortsatt med sedan dess vilket måste ha varit väldigt skönt efter alla namnbyten. Det skulle dock dröja till 1925 innan den här ligan fick den uppmärksamhet som den förtjänat. Då den amerikanska helgen Thanksgiving firades år 1925 så kom en stor skara människor för att se matchen mellan Chicago Cardinals och Chicago Bears. Det blev inga poäng i denna match men spänningen var enorm och ligan började bli riktigt populär. När Bears senare mötte New York Giants så kom nästan dubbelt så många åskådare vilket slog rekord. År 1941 så blev Elmer Layden ordförande för NFL-ligan och under 50-talet så började man sända matcher på TV. Nästa ordförande hette Pete Rozelle och under slutet 1960-talet så tillkom American Football League, AFL, som en del av NFL.

Säsongens upplägg

Sedan början av 2000-talet så har man spelat NFL-ligan med samma upplägg som går ut på att man har 3 olika delar eller säsonger. Mellan augusti och september så spelar man 4 matcher i det som heter exhibition season och som är en slags försäsong. Detta följs av den vanliga säsongen, regular season, som ligger mellan september och januari och som består av 16 matcher. Sist så kommer en säsong med 12 lag som börjar i januari och som avslutas i februari med Super Bowl. De flesta matcherna spelas på söndagar men i och med att NFL-säsongen är så pass lång så kör man även med matcher på lördagar och torsdagskvällar. Det här är matcher som sänds på TV för en publik som inte vill missa ett enda ögonblick av spänningen. För svenskar som vill satsa på resultaten i dessa matcher så går det bra att följa de live på nätet via särskilda sajter som sänder i direktsändning eller återger resultaten så snart de blir klara.

Super Bowl som fenomen

Super Bowl är minst sagt ett fenomen och det här var något som kom att förändra amerikanernas Tv-vanor. När finalen sändes år 1982 så slog CBS rekord med det sportevent som hade flest tittare någonsin. Det här rekordet slogs år på år och under söndagar, måndagskvällar och en vecka i januari så kunde man räkna med att amerikanerna satt fastklistrade framför sina TV-apparater. Idag handlar det om miljontals tittare från hela världen. Eftersom NFL har existerat så pass länge så har man även en Hall of Fame och år 2000 så samlade man de 100 legender som fortfarande var i livet för en alldeles särskild återförening.

Får utländska spelare vara med?

De svenskar som drömmer om en plats i NFL har möjlighet att få vara med men man måste vara ett verkligt proffs. I USA så är Amerikansk fotboll så väl förankrad att det är lättare att bli duktig då man redan som barn bekantar sig med sporten. Idag så finns det många spelare som förvisso är amerikanska medborgare men som är födda i andra länder. Dessa kan knappast ses som utländska NFL spelare men de benämns ändå som spelare i NFL födda i andra länder. Det har funnits en del kickers från andra länder och numera så kan man även se tillskott från Canada, Samoa och Tonga såväl som från Nigeria, Mexiko och Frankrike.

Då den amerikanska fotbollen vinner fäste i Sverige så kanske vi kommer att få se svenska spelare i framtidens NFL-matcher. Detta är egentligen inte konstigare än att det idag finns gott om svenska stjärnor inom internationell hockey och fotboll. Svenska spelare kan mycket väl matcha den fysik som krävs, och tids nog så lär det komma fram svenska talanger som slår igenom utomlands.