Previous Article Next Article Emil Forsberg ser trots allt ut att stanna i Leipzig
Posted in Odds

Emil Forsberg ser trots allt ut att stanna i Leipzig

Emil Forsberg ser trots allt ut att stanna i Leipzig 24 oktober, 2019

Emil Forsberg har under de senaste åren vuxit till en av svenska fotbollslandslagets absolut viktigaste spelare. Något som han bland annat visade i EM-kvalmatchen mot Norge när han med sitt 1-1-mål räddade en svensk poäng på Friends Arena. I klubblaget RB Leipzig har det dock varit lite upp och ner för Emil Forsberg de senaste två säsongerna. Men, nu kan en vändning vara på gång då både Leipzig och Forsberg inlett säsongen starkt.

Var med och förde upp Leipzig i Bundesliga

Efter fyra säsonger i GIF Sundsvall gick Emil Forsberg inför säsongen 2013 till Malmö FF. Under de kommande två åren var han en viktig kugge i det Malmö som tog guld både 2013 och 2014. Säsongen 2014 gjorde Emil Forsberg hela 14 mål och var även en av Allsvenskans bästa spelare. Därför var det nog många som blev lite förvånade när han valde att gå till RB Leipzig som på den tiden spelade i 2. Bundesliga. Ett lag som hade bildats så sent som 2009, men som på bara två år gått från fjärdedivisionen till andradivisionen.

Emil Forsberg anslöt till Leipzig i januari 2015 och gick mer eller mindre direkt in i startelvan. Laget lyckades dock inte upprepa succén från de två tidigare åren utan slutade femma i 2. Bundesliga. Inför säsongen 2015/16 tog sportchefen Ralf Rangnick över som huvudtränare för Leipzig. Under dennes ledning fick Emil Forsberg stort förtroende, spelade 32 av lagets 34 matcher under säsongen och gjorde åtta mål. Samtidigt lyckades laget också ta sig upp i Bundesliga efter att ha slutat tvåa bakom SC Freiburg. En av de starkast bidragande orsakerna till lagets avancemang var utan tvekan Emil Forsberg, som även blev vald till 2. Bundesligas bäste spelare. 

Succén som nykomling

Väl i Bundesliga fortsatte succén för Leipzig. Laget inledde sin första säsong i serien med att ta 33 poäng av 36 möjliga på de första 13 matcherna och mitt i allt stod Emil Forsberg som under hösten 2016 var Leipzigs bäste spelare, tillika en av de bästa i hela Bundesliga. För nye tränaren Ralph Hasenhüttl var Forsberg den klart viktigaste spelaren under den här tiden.

Under vintern började Leipzig svaja något, men en stark avslutning på våren gjorde att laget slutade tvåa bakom överlägsna Bayern München. Något som verkligen gav eko i fotbollseuropa. För Emil Forsbergs del blev det ytterligare en succésäsong med åtta mål och hela 22 assist, tillika assistrekord i Bundesliga. Andraplatsen i Bundesliga gjorde också att Leipzig kvalificerade sig för gruppspelet i Champions League, där Emil Forsberg gjorde klubbens första historiska Champions League-mål i matchen hemma mot Monaco.

Skadorna

Dock blev säsongen 2017/18 inte samma succé som 2016/17, varken för Leipzig eller Emil Forsberg. Leipzig slutade förvisso sexa i Bundesliga, men för Emil Forsbergs del gjorde skador att säsongen blev aningen stukad. Totalt spelade blev det bara 15 matcher från start i Bundesliga och endast två mål. Säsongen 2018/19 präglades även den av skador för Forsberg med bara 14 matcher från start i Bundesliga. Dock tog sig Leipzig tillbaka till toppen av tabellen när laget efter en mycket stark vår slutade trea och ännu en gång kvalade in till Champions League.

I somras tog Julian Nagelsmann över som tränare för Leipzig och denne har i tysk press beklagat sig över Emil Forsbergs många skadebekymmer. Bland annat menar Nagelsmann att Forsberg inte tränar tillräckligt för att klara av att spela en hel match.

Inledde med tre raka segrar

Emil Forsberg har dock gett sin tränare svar på tal under inledningen av säsongen. I den andra omgången byttes Forsberg in och assisterade Yussuf Polsen fram till 2-0 mot Eintracht Frankfurt. En match som Leipzig sedermera vann med 2-1. Efter det kunde Nagelsmann inte längre hålla den svenske mittfältaren utanför startelvan, vilket också skulle visa sig vara ett klokt val. Mot Bayern München i den fjärde omgången var det nämligen Forsberg som med sitt 1-1-mål på straff räddade en poäng för Leipzig.

1-1-matchen mot Bayern München var även första poängtappet för Leipzig den här säsongen. Tre segrar och en oavgjord gör att Leipzig leder Bundesliga efter fyra omgångar, en poäng före Borussia Dortmund och Freiburg.

Detta innebär även att oddsen för hur det kommer att gå för Leipzig den här säsongen har ändrats aningen, bland annat enligt odds hos 888 sport. Hos dessa ligger oddset för att Leipzig ska ta hem Bundesliga-titeln på 13.00. Skulle Leipzig fortsätta att ligga högst upp i tabellen är detta en siffra som lär sjunka, vilket innebär att det nuvarande oddset har ett bra spelvärde. Lägst odds för att vinna Bundesliga har föga förvånande Bayern München med ett odds på 1.33. Näst lägst guldodds har Borussia Dortmund med 4.00.

Nagelsmanns lyckade taktik

Trots att det under det senaste året varit en del problem ser det ändå ut som att Emil Forsberg kommer att bli kvar i Leipzig, åtminstone den här säsongen. Dock sträcker sig svenskens kontrakt med klubben fram till sommaren 2022. Dessutom lär ju knappast Forsberg lämna Leipzig i det här läget när han till slut lyckats ta en plats i startelvan. Samtidigt ligger laget också i toppen av Bundesliga och spelar i Champions League, där Leipzig har en bra chans att gå vidare då de spelar i en hyfsat lätt grupp tillsammans med Zenit St Petersburg, Lyon och Benfica.

Det ska bli intressant att se om Julian Nagelsmanns taktiskt djärva drag kan räcka hela vägen till en Bundesliga-titel. Den blott 32-årige tränaren anpassar nämligen startuppställningen utifrån vilket lag Leipzig möter. Sedan säsongen inleddes i mitten av augusti har Nagelsmann redan hunnit skifta mellan 3-4-3, 5-3-2 och 4-2-4. Något som visat sig vara extremt framgångsrikt. På de fyra inledande matcherna i Bundesliga har Leipzig gjort tio mål, vilket innebär ett målsnitt på 2,5 mål per match. Samtidigt har laget på de fyra första matcherna bara släppt in tre mål, det vill säga mindre än ett insläppt mål per match.

Med tanke på att Emil Forsberg gjort både mål och assist lär han troligtvis få fortsatt förtroende i Nagelsmanns startelva. Lyckas den svenske mittfältaren hitta tillbaka till samma form som han hade under 2016 och 2017 kan han komma att bli guld värd för Leipzig.