Amerikansk fotboll är en av USAs populäraste sporter och är en källa till nationell stolthet hos amerikanerna. Sporten har också genom åren fått stark kulturell betydelse och detta syns i de många fotbollsfilmer som produceras. Dessa filmer visar med sporten som genomgående tema vilka ideal USA som samhälle lever efter, och hur dess olika invånare har mycket gemensamt trots deras olikheter. Dessutom är de en hyllning till en sport som engagerar på ett sätt som få andra gör. I Sverige har vi sakta men säkert lärt oss att spela fotboll på amerikanska och det finns ett stort intresse både för sporten och för den kultur som den omges av.
En sport som förenar
I USA finns människor av en mängd olika ursprung och övertygelser, med vitt skilda religioner samt politiska övertygelser, men sport i allmänhet, och amerikansk fotboll i synnerhet, är något som förenar över alla dessa gränser. Detta är något det tas fasta på i flera av de fotbollsinspirerade filmerna landets manusförfattare och regissörer har skapat. Det årliga Super Bowl, där de stora fotbollslagen tävlar om äran att vinna titeln som det bästa, är en av de mest sedda TV-sändningarna med miljoner som bänkar sig för att heja på sitt favoritlag. Denna tradition hade sin början år 1967, då den allra första Super Bowl gick av stapel, och har sedan dess fått samma status som en religiös högtid. Precis som svenskarna inför julafton så längtar många till denna dag under hela året, och det har blivit en dag då man umgås med familj och vänner, äter mycket god mat och förenas i kärleken till sporten. Så det är kanske inte så märkligt att fotbollen ligger filmskaparna i Hollywood nära om hjärtat, då de kan använda den för att berätta historier som, liksom fotbollen själv, engagerar och berör alla amerikaner och svenskar med för den delen.
Ett gott skratt förlänger livet
Amerikaner har alltid varit bra på att skratta både åt sig själva och andra, och några av de mest populära filmerna med fotbollstema använder just de komiska situationer som fotbollsmiljön kan innebära som bakgrund för sin historia. En film som många skrattat åt sen sin premiär år 1986 är ”Tjejen som tog hem spelet”. I denna komedi spelar Goldie Hawn tjejen Molly McGrath, en kvinna som tränar ett löparlag men som egentligen drömmer om att vara fotbollscoach. När möjligheten dyker upp att bli just detta tar hon chansen, trots att hon inte har någon erfarenhet utöver att själv vara fotbollsfantast. Trots att hon i början blir bemött med skepsis lyckas hon genom envishet och originella träningsmetoder leda sitt lag till framgång, med många misslyckanden och skratt på vägen. Detta är en film som tar avstamp i glädjen och kärleken till sporten för att berätta en smått otrolig historia men som alla kan ta till sig. Många amerikaner drömmer nog själva om att bli fotbollscoacher, så för dem kan en film som denna vara en källa till både skratt och kanske en gnutta inspiration. Dessutom så avhandlar den ju det universella ämnet om att våga göra det man brinner för när alla andra säger att man inte kan.
Kontroversiella ämnen
Långt ifrån alla fotbollsfilmer är roliga och lättsamma, tvärtom finns det många som genom fotbollsvärlden reflekterar samhällsproblem och sidor av människan som är mindre smickrande. USA har en lång historia av rasism och detta är något som tacklas i ”Remember the Titans” från år 2000. Filmen är baserad på en sann historia om en färgad man vid namn Herman Boon som år 1971 får jobbet so fotbollscoach över ett framgångsrikt fotbollslag. Det faktum att han fick tjänsten och att jobbet inte gick till en annan populär coach av vit hudfärg sticker i ögonen på många, inte minst vissa av spelarna själva, och Herman Boon får kämpa motvind för att ena laget och vinna erkännande. Denna film visar på ett berörande sätt hur fotbollen kan ena människor trots fördomar och djupa motsättningar
Starka livsöden
De kanske starkaste av alla filmer är de som berättar de utsattas historia, de som har alla odds emot sig. Detsamma gäller de filmer som kretsar kring Amerikansk fotboll. Ett exempel på en film som har blivit något av en fotbollsklassiker är ”Brian’s song” från 1971. Filmen berättar den sanna historien om en amerikansk fotbollsspelare som får den ödesdigra diagnosen cancer och hans kamp för att med stöd av sin bästa lagkamrat hantera sin diagnos och kämpa för att kunna fortsätta spela. En stark del av den amerikanska kulturen handlar ju om att aldrig ge upp och detta reflekteras i filmer som denna, där sjukdom eller andra faktorer bidrar till att karaktärerna måste kämpa för att kunna spela fotboll. Även i ”Rudy” från 1993 får huvudkaraktären med samma namn bekämpa många hinder för att nå sin plats i laget, då han både är dyslektiker och liten till storleken, vilket naturligtvis inte imponerar på vare sig coach eller lagkamrater. Den kanske starkaste fotbollsfilmen som nyligen sällade sig till den redan gedigna samlingen är ”The Blind Side” från 2009 som handlar om en av Amerikas just nu bästa fotbollsspelare Michael Oher. Med en strulig uppväxt med frånvarande föräldrar och bitvis som hemlös, fick han en andra chans tack vare en god fosterfamilj som stöttade och uppmuntrade honom att satsa på sin dröm att bli fotbollsspelare, viket han trots sina dåliga odds lyckades bli. Att göra en film om hans liv säger mycket om den inspiration fotbollen betyder för så många i USA, och det är själva anledningen till att fotbollsfilmer där är en alldeles speciell genre som aldrig verkar gå ur tiden.