Previous Article Next Article Amerikansk fotboll i Sverige
Posted in Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll i Sverige

Amerikansk fotboll i Sverige 26 november, 2017

De som har fastnat för Amerikansk fotboll i Sverige har nog insett att få sporter kräver så mycket styrka, teknik och snabbhet samt erbjuder så mycket adrenalinkickar och tuff närkontakt som Amerikansk fotboll. Denna sport är den absolut största i USA, där den grundades, men för den som känner sig sugen kan man också prova på den här Sverige. Även om det inte är något man så ofta hör om så finns det gott om klubbar i flera städer runtom i landet, för både killar och tjejer, barn som vuxna, och vissa av dem tävlar till och med internationellt. Vill man mest njuta av att titta på den amerikanska fotbollen så kan man göra detta på TV eller välja att hänga med i de amerikanska ligorna via Internet.

En lektion i tuffhet

Amerikansk fotboll kom till Sverige så sent som på 1970-talet, men på de dryga fyrtio år som har passerat har en hel del klubbar fulla med fotbollsfantaster etablerats. Bara i Stockholmsområdet finns omkring tolv föreningar som man kan gå med i, oavsett ålder och kön. Det många dras till är sportens hårdhet, för det är definitivt inget för den som är försiktig eller rädd att göra sig illa. Hårda tacklingar hör sporten till och man måste vara i mycket god kondition för att orka med. Varje halvlek är på endast tolv minuter, och det säger kanske något om hur tuff en match är. Med det tempo spelarna håller på planen, där regelrätta sprintar förekommer konstant, gäller det att vara snabb och kaxig. Poängen med spelet är nämligen att få in bollen i motståndarlagets målområde, vilket låter enkelt men då man håller i bollen har man ett helt motståndarlag som gör allt för att man inte ska nå fram, och man har bara några sekunder på sig att lyckas innan man ligger på marken. Man spelar med endast elva man per lag på planen samtidigt men varje lag har bra mycket fler spelare då intensiteten är så hög att man måste rotera ofta. Varje person har en bestämd position, antingen som del av försvaret eller anfallet. Då spelet är mycket snabbt finns många domare som håller koll på planen. Hela fem domare övervakar matchen från olika vinklar samt håller tät kommunikation med varandra för att kunna ge korrekta dombeslut. På grund av alla tacklingar som är del av sporten krävs massiv utrustning i form av hjälm, axelskydd och tandskydd, och även spelarnas kläder innehåller vaddering som skyddar vid närkontakt.

Regler

För den som är nyfiken på att se en match eller prova på själv kan man kontakta en lokal klubb, antingen för att få reda på när de spelar eller gå med för en mindre årsavgift. Har man aldrig sett en match live är det rekommenderat, då man får bättre förståelse för hur sporten fungerar. I Sverige är vi kanske inte så vana vid sporter där så pass mycket närkontakt är tillåtet, och vissa tror att man spelar i stort sett utan regler men så är inte fallet. Hur brutalt det än kan se ut så styrs spelarna av strikta begränsningar för hur och var man får tackla. Exempelvis får man varken knäa, slå eller sparka en motståndare. Det finns även många regler kring hur bollen ska hanteras, och alla regler är en av anledningarna till att det krävs så många domare. Det är nämligen inte det lättaste att i ett så intensivt spel hinna se allt med ett par ögon.

Svenska föreningar

I Sverige finns både herr-och damlandslag, samt junior- och ungdomslandslag som tävlar på internationell nivå. När det gäller de lokala klubbarna i Amerikansk Fotboll i Sverige där killar och tjejer kan börja har man lite olika åldersgränser. Generellt sätt gäller nio år som åldersgräns, men vissa klubbar har en äldre gräns för tjejer då sporten är mycket fysiskt påfrestande framförallt på grund av de hårda tacklingar man måste kunna ta emot. Alla föreningar oavsett nivå är del av Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, förkortat SAFF, vilka har tydliga riktlinjer kring vad som gäller för utövning av sporten nationellt. Inom SAFF fastställs regler för både spelare och domare, samlas alla uppdateringar kring matchresultat och turneringar på hemsidan samt organiseras utbildningar för bland annat domare och ungdomsledare i samarbete med de lokala föreningarna. SAFF bildades år 1984 och har omkring 80 medlemsföreningar. SAFF är dessutom del av Riksidrottsförbundet sedan 1984 och har samma hårda regler kring dopning och fusk som alla andra erkända sporter i Sverige.

Amerikanska influenser

Amerikansk fotboll i Sverige har naturligtvis en utpräglad nordamerikansk känsla, och även när sporten utövas på svenska fotbollsplaner lever denna atmosfär kvar. Ett tydligt spår av den amerikanska collegemiljö sporten utvecklades i är namnen på lagen. Inom de flesta sporter är ett lag helt enkelt uppkallat efter sin hemort, men inte här. Namnen utstrålar istället den kaxighet som spelarna har på planen, och är alltid på engelska. Föreningar såsom Kristianstads Predators, Carlstads Crusaders och Stockholm Mean Machines är bara tre exempel på lekfulla namn som visar tydlig koppling till sportens amerikanska rötter. Engelska är även något som används mycket under alla träningar och matcher, då man inte översatt något till svenska. Såväl spelarnas positioner som alla termer är på engelska, och därför sker kommunikationen på en blandning av språken. Dessa tydliga spår av ursprungslandet i dagens svenska utövande är en orsak till att sporten har en sådan unik karaktär som särskiljer den från all annan sportutövning i Sverige. Så för alla som söker en tuff utmaning, ja då rekommenderar vi starkt att prova på Amerikansk Fotboll i Sverige.